Warzywna kolacja SCD

img_20161119_143949

Zdaję sobie sprawę, że śniadania i kolacje na SCD mogą być kłopotliwe, szczególnie jeśli znudzą nam się jajka, dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na warzywną kolację SCD. Jak zwykle przepis jest szybki i prosty, więc zachęcam do gotowania. 🙂

WARZYWNA KOLACJA SCD (etap 3)

Składniki:
1 bakłażan,
2 czerwone papryki,
1 żółta papryka,
12 czarnych oliwek,
passata pomidorowa*,
pół posiekanej cebuli,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
kurkuma,
czosnek niedźwiedzi,
bazylia,
pół łyżeczki miodu,
masło klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę, obsypujemy solą i zostawiamy na 15 minut aby puścił gorzki sok. W tym czasie kroimy w kostkę papryki. Bakłażana opłukujemy z soli i soku i osuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę, następnie dorzucamy do niej bakłażana i znowu chwilę podsmażamy. Gdy bakłażan zmięknie dodajemy paprykę i przekrojone na pół oliwki, całość zalewamy passatą pomidorową tak żeby zakryła wszystkie warzywa. Dodajemy przyprawy w dowolnych ilościach, dosładzamy miodem aby załagodzić kwaskowatość passaty i dusimy około 20 minut. Pamiętajcie, że jeśli wasz etap diety nie pozwala na warzywa w skórkach to musicie je wcześniej obrać. Smacznego! 🙂

*Passaty dozwolone na SCD to np. passata ekologiczna firmy EkoWital albo EnerBIO (dostępna w Rossmannie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *