Dyniowo mi :)

thanksgiving-1632832_960_720

Sezon dyniowy w pełni, więc postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na dynie. Frytki dyniowe mogłabym jeść codziennie. Są delikatne, lekko słodkie w smaku i pięknie pachną. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Moim zdaniem do frytek najlepiej pasuje dynia piżmowa ale możecie poeksperymentować też z innymi. Ja zazwyczaj jem je z passatą pomidorową* i majonezem domowej roboty** (tak byłam w Holandii 🙂 ).

FRYTKI DYNIOWE Z DYNI PIŻMOWEJ (etap 1 SCD o ile dobrze reagujecie na dynie pieczoną a nie gotowaną i podane w przepisie przyprawy)

Składniki:butternut-squash-109131_960_720
0,5 dużej dyni piżmowej, dynia piżmowa to ta na obrazku obok,
łyżka oleju, np. słonecznikowego,
2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
0,5 łyżeczki soli himalajskiej,
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w paski dowolnej wielkości, polewamy ją olejem, dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w 180°C z termoobiegiem na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszamy od czasu do czasu. Gotowe. 🙂

*Passaty dozwolone na SCD to np. passata ekologiczna firmy EkoWital albo EnerBIO (dostępna w Rossmannie).
**Domowy majonez w 2 minuty od Skutecznie.Tv. Ja używam oleju słonecznikowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *