Przepis na pyszny piernik z mąką kokosową

coconut-1327503

Życie na diecie wcale nie jest takie strasznie kiedy można zjeść taki piernik. 😀 Przepis jest najprostszy z możliwych bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wylać do foremki i upiec. Każdy sobie poradzi. 🙂 Jeśli chodzi o mąkę to w całości opieramy się na mące kokosowej, więc na piernik mogą sobie pozwolić osoby na 4 etapie diety.

PIERNIK SCD (etap 4)
Składniki:

8 jaj,
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
1/2 szklanki mleczka kokosowego lub jogurtu SCD,
3/4 szklanki miodu lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis poniżej) lub szczypta ziarenek z wanilii,
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru lub kardamonu,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
1/2 łyżeczki soli,
2/3 szklanki mąki kokosowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.piernikWykonanie:
Zmiksować jaja, olej, mleczko, miód i wszystkie przyprawy. W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową z sodą a następnie dodać ją do pozostałych składników. Wlać do keksówki o wymiarach około 23x13x8cm. Piec 55-60 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić.

EKSTRAKT Z WANILII*
Składniki:
6 lasek wanilii,
2 szklanki wódki

Wykonanie:
Laski wanilii przekrójcie wzdłuż, przełóżcie do słoika i zalejcie dwoma szklankami wódki. Takie ekstrakt, aby nabrał mocy, musi stać około 6-8 tygodni w zamkniętym słoiku. Od czasu do czasu trzeba nim wstrząsnąć. Gdy już wam mało zostanie to można dołożyć kilka lasek i znowu zalać wódką.

*przepis pochodzi z bloga Agi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *