Dieta SCD- etap czwarty

channa-166896_960_720

Ostatnio zaniedbałam trochę temat diety SCD, więc śpieszę z opisem etapu czwartego.

Produkty dozwolone na etapie czwartym

Owoce (mogą być surowe ale obrane ze skórki): jabłka, morele, kantalupa (melon), wiśnie, daktyle, czarny bez, figi, agrest, grejpfruty, winogrona, kiwi, kumkwat, cytryny, limonki, mango, pomarańcze, papaje, męczennica jadalna, brzoskwinie, gruszki, hurma, ananasy, granaty, śliwki, mandarynki, pomidory, arbuzy.

Warzywa (mogą być surowe): kapusta chińska, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, kapusta pekińska, jarmuż, por, sałata, grzyby, oliwki, cebula, papryka, rzodkiewka, rabarbar, szalotki, groszek cukrowy, szpinak, burak liściowy.

Mięso: może być smażone w głębokim tłuszczu a także w cieście legalnym na SCD (ciasto na bazie mąki orzechowej?).

Jajka: jak w intro czyli w dowolnej postaci.

Na SCD dozwolone są także niektóre żółte sery. Nie ma zasady co do tego kiedy można je wprowadzać, więc przyjmujemy, że jeżeli je jemy i nie powodują żadnych negatywnych skutków to znaczy, że możemy już je jeść. Piszę o nich w opisie etapu czwartego bo akurat teraz sobie o nich przypomniałam ale śmiało możecie próbować wcześniej. Niektóre sery możemy jeść dowolnie często a inne tylko sporadycznie. Zwracamy uwagę na skład, mogą w nim być tylko: mleko (proteiny mleka), kultury bakterii, podpuszczka, sól.

Sery, które możemy jeść dowolnie często: cheddar (łagodny i średni), Colby, Gruyere, Havarti, Swiss, Brick. Możemy też jeść suchy biały ser w kostce (dry curd cottage cheese) ale taki w Polsce jest niestety niedostępny.

Sery, które możemy jeść sporadycznie: cheddar ostry, gouda, edam, gorgonzola, limburger, monterey jack, muenster, parmesan, port du salut, roquefort, romano, stilton, blue, brie, cammembert, asiago.

Z tego wynika, że oczywiście zabronione są np. sery feta, mozarella, wszystkie topione, getost, neufchatel, primost, ricotta.

Z przydatnych wskazówek dodam, że bardzo dobry cheddar można kupić w Tesco a Havarti, produkcji firmy Arla, można kupić w lepszych supermarketach (Alma, J&B Delikatesy itp.). Serów pleśniowych raczej nie polecam a jeśli już to szukajcie takich dobrej jakości. Dobrze żeby miały na opakowaniu napisane „Lait cru” co oznacza, że dojrzewały w naturalny sposób. Na SCD generalnie dozwolone są sery długo dojrzewające w blokach ale jeśli nie wiemy czy naprawdę takie są to kierujmy się po prostu podanymi nazwami.

Orzechy: (mąka orzechowa i kawałki orzechów): mąka z orzechów laskowych (blanszowanych), maka z nerkowców, mąka z orzechów makadamia, mąka z orzechów włoskich, mąka kokosowa, kawałki migdałów, pekanów i wiórki kokosowe.

Uwaga: jeśli chcecie spróbować kawałków orzechów to starajcie się je dobrze pogryźć.

Strączki: fasola haricot/ navy beans czyli polska perełka, soczewica, fasolka lima, groch łuskany.

Strączki wprowadzamy ostrożnie bo są ciężko strawne. Żeby zacząć je jeść musimy być na diecie SCD przynajmniej 6 miesięcy. Przygotowujemy je według ścisłych zasad SCD, ponieważ mają w sobie dużo cukrów. Przed ugotowaniem musimy namoczyć warzywa strączkowe w zimnej wodzie na przynajmniej 12 godzin (najlepiej zostawić je w wodzie na noc), w tym czasie ze strączków uwalania się do wody sporo cukrów. Po namoczeniu wodę wylewamy i dokładnie przepłukujemy fasolę na sitku. Następnie strączki gotujemy przez minimum 3 godziny. To bardzo długo a niektóre z nich (np. soczewica) całkowicie się rozgotowują. Niestety takie są zasady SCD i trzeba się ich trzymać. Być może jak jelita będą w lepszym stanie to poradzą sobie z trawieniem strączków gotowanych krócej. Strączki kupujemy tylko suche bo wszystkie warzywa z puszek są niedozwolone na SCD.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *